Výběr varné desky

 


Varné desky co do rozsahu odpovídají svou rozmanitostí široké nabídce trub. Hlavní kategorie jsou vymezeny typem ohřevu (plynový nebo elektrický) a šířkou desky (standardní šířky 30, 60, 70 a 90 cm, ale i nestandardní 75 - 86 cm, jako i kulaté desky o průměru kolem 50 cm). Svými možnostmi by deska měla korespondovat s pečící troubu, avšak při výběru vám rádi poradí s optimální kombinací.

 

Při výběru varné desky jsou důležité především následující parametry:

 

–  typ ohřevu: plyn; elektřina -sklokeramika případně elektřina - indukce

– velkost respektive šířka desky 

– velkost, počet a typy plotýnek v závislosti na technice vaření:oválná zóna, double zóna, gril

– velkost používaného nádobí kvůli uspořádání plotýnek.

 

 

PLYNOVÉ VARNÉ DESKY

Plynová varná deska představuje nenáročné finanční řešení pro všechny ty, kteří dávají přednost okamžité reakci na stav pokrmu a rychlejšímu ohřevu. Její další předností je nižší citlivost při čištění, než jakou vyžadují sklokeramické varné desky. Běžnou součástí moderních plynových desek je automatické zapalování a pojistka proti zhasnutí plamene. Všichni milovníci čínské kuchyně, kteří kladou důraz na správnou úpravu zeleniny a masa, jistě ocení desky vybavené trojitým hořákem Hypergas. Díky 2 nezávislým okruhům hořáků lze získat naprostou kontrolu nad průběhem vaření. Zároveň doporučujeme používat příslušenství, které je určené pro přípravu těchto jídel (např. stojánek na pánev wok). Kromě výše zmíněných specifikací se jednotlivé desky mohou lišit také provedením mřížek. Zde je možné konstatovat, že moderní litinové mřížky, které jsou robustnější a vyznačují se delší životností, začínají dříve používané smaltové zcela vytlačovat.

 

SKLOKERAMICKÉ VARNÉ DESKY

Sklokeramické varné desky se vyznačují nižšími ztrátami energie. Toho je dosaženo díky dokonalé rovnosti povrchu a díky přímému zahřívání desky. Přestože je varná deska odolná vůči tepelným šokům, hrozí jí nebezpečí plynoucí zejména z mechanického poškození. Jedná se o rizika související s poškrábáním povrchu či poškození v důsledku pádu těžkého předmětu. Některé desky jsou oproti běžným radiantním zónám vybaveny efektivnějšími tzv. High Light zónami. Ty potřebují kratší dobu pro nahřátí zóny. Své uplatnění naleznou také různé typy plotýnek (např. oválná zóna, obdelníková zóna či duální zóna). V neposlední řadě můžeme uvést, že některé desky mohou být vybaveny radiantní gril zónou. Tu je možné použít při grilování menších pokrmů, které by se nevyplatilo grilovat v troubě.

 

INDUKČNÍ VARNÉ DESKY

Zcela samostatnou skupinu tvoří indukční varné desky, jež využívají vlastností elektromagnetického pole vytvářeného po dosednutí kovového nádobí. Díky tomuto poli dochází k zahřívání samotného dna nádobí, nikoliv k zahřívání varné desky. Lze tedy konstatovat, že při tomto způsobu ohřevu je reakce velice rychlá, čímž dochází k ještě vyšší úspoře energie. Po sejmutí nádobí deska úplně vychladne zhruba do 3 sekund, nevytváří se zbytkové teplo a navíc je tato deska díky svým vlastnostem mnohem bezpečnější, což ocení zejména rodiny s malými dětmi.




Tento web používá cookies

Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Používání Cookies